Students 2022

At 17 June Natalie Stara, Olga Sykorova, Matej Capek and Stanislav Chmelar arrived in Meppel. They will have a traineeship in the townhall of Meppel until 8 July.

They wrote:

We spent the first day of our intership in the townhall looking around and getting used to the new environment. Also we learned something new about Meppel and Holland.
The second day was more productive. We got assignment to make a presentation about our learning goals and things that we learned so far.
Wednesday was our big day. We presented our work to Marlot. We had conversation about our topics and we learned how does the townhall works. Later we wrote some emails to the people who works in different departments and we ask them to show  us how they work. At the evening we were invited to see the meating of jung people from Meppel. It was in dutch, but we had our translator. 

Member of the board Towntwinning Most-Meppel Mieke Mulders wrote:

Olga, Stanislav, Matej en Natálie in Meppel van 20 juni tot en met 8 juli 2022

Kennismaking was met Janet, Bart, Wim en Mieke tijdens een welkomstdiner bij Japie op zaterdag 18 juni. Het ijs breken ging via de menukaarten die voor hen onleesbaar waren. Vertaling in het Engels ging prima, maar het
begrijpen ervan iets minder. De studenten leken geen ruime kennis van de Engelse taal te hebben. Goed genoeg om zich te redden, niet genoeg voor een gesprek. In de loop van de stage ontwikkelde zich dit wel, wat zich uitte in de toenemende betrokkenheid in gezamenlijke gesprekken. Er was steeds minder sprake van een woordvoerder die vertaalde naar een passieve achterban.

Amsterdam was een bijzondere ervaring voor de studenten. Op 25 juni bezochten ze de 5D belevenis This is Holland https://www.youtube.com/watch?v=v_De-Wixfw8

Vervolgens hebben ze samen met Janet, Bart en Mieke een rondvaart https://www.lovers.nl/ gemaakt, bezochten we het homomonument https://www.homomonument.nl/  , het huis en standbeeld van Anne Frank en een galerie https://amsterdamart.com/en/agenda/dark-uncles-by-klaas-rommelaere/  .

Gegeten en gedronken hebben we in cafés en bij een pizzeria. Bart was in zijn nopjes met de voordelige groepskorting voor de treintickets, Mieke iets minder met de drukte op de stations. Een bezoek aan Amsterdam stond hoog op de verlanglijst, evenals een bezoek aan het homomonument, waar ze bloemen bij gelegd hebben voorafgaand aan een moment van stilte. Waarom dat voor hen zo belangrijk was hebben we niet weten te achterhalen, maar het maakte wel indruk. Ze wilden ook graag het Anne Frank huis bekijken, maar daar waren de entreekaarten, geldig op de 25e juni, al meer dan een maand van te voren voor uitverkocht. Het was er heel erg druk, maar we hebben ze op de foto gezet voor het originele huis. De lange rij wachtenden stonden voor de museumingang. De studenten hebben ook nog geposeerd voor het standbeeld van Anne, naast de Westerkerk.

Ze vonden Amsterdam nog mooier dan ze verwacht hadden en gingen er een week later weer heen op eigen gelegenheid. Ze brachten toen een bezoek aan Nemo en het Van Goghmuseum.

De studenten stelden de begeleiding niet veel vragen, maar als je hun wat vroeg, dan gaven ze uitgebreid antwoord. Zo vonden ze het platte Nederland een bijzondere ervaring en begrepen ze dat in een dergelijk land de fiets een populair vervoermiddel is. Zelf waren ze in het begin niet heel handig op de fiets. Ze vertelden ook dat het stadskantoor in Meppel dat van Most digitaal ver vooruit was. In Most wordt nog veel papier gebruikt. Geen van hen bespeelt een muziek instrument. Een van hen was een fan van filmmuziek. Geen van de vier wist de muziek van Vivace en de Bazuin waarderen tijdens het zomerconcert in de Kruiskerk. Ze hebben er in ieder geval hun beleefde best voor gedaan. Dat waardeerden Janet, Bart en Mieke dan weer. Hoe zit het eigenlijk met muziek onderwijs in Most voor kinderen die niet met een gouden keeltje geboren worden?

Wat ons op- en zo goed beviel, is dat ze niet wilden ‘shoppen’. Zeker niet in Amsterdam. Ze wilden wel souvenirs voor het thuisfront meenemen, maar dat kon prima vanuit Meppel. Daar is ook voor gezorgd, na het tekenen van de certificaten.

De zondag na de eerste trip naar Amsterdam, kregen de studenten een rondleiding door Stedelijk Museum Meppel. Hierin wordt het culturele verleden van Meppel vertegenwoordigd door Meppeler zilver, theaterfiguren van Ans en Henk Boerwinkel en een doorsnee van het oeuvre van Stien Eelsingh. Op het moment van hun bezoek was kunstenaar Zhongnai aan het werk in zijn expositie. Zijn werkproces is onderdeel van de voortdurend veranderende tentoonstelling. Bezoekers kunnen met hem in gesprek gaan. Zhongnai is afkomstig uit China, heeft een kunstacademie doorlopen die op westers-Russische voet geschoeid is en woont sinds 20 jaar in Meppel. We rekenen hem tot de Meppeler schilders. De studenten zijn een paar dagen later teruggekeerd naar het museum en hebben nog een gesprek met de kunstenaar gehad, waar ze een verslag van gemaakt hebben. Mieke was hiervan niet op de hoogte, maar vond het leuk dit eigen initiatief terug te zien bij hun eindpresentatie.

De eindpresentatie hebben ze heel serieus genomen. In hun nette pak hebben ze verslag gedaan van hun verblijf in Meppel. Hun Engels was opvallend beter geworden! Dat, en alle nieuwe indrukken mogen ze meenemen naar Most. Ik hoop dat het hen nog meer goeds brengt. Het lijkt me wel een stel dat van een geboden kans dankbaar gebruik weet te maken en ik hoop dat hun omgeving hiervan mee kan profiteren.
Mieke Mulders

Personal evaluation of the students:

When I first saw Meppel I immediately fell in love with the town. Everyone was so nice to us and it was the best first impression possible. I am glad that I could be part of this. They introduced us whole Meppel and the most beautiful places in here. We  visited Amsterdam and Giethoorn which was also lovely. I really enjoyed staying at the Town hall as well, we learned all the differences between Most and Meppel, but mostly we learned how to take initiative. I can say that I am now much more confident in speaking to people in English. I would sum it up as life changing experience. I will remember it forever.
Natálie Stará

I am really glad that I could be there. It was such a nice experience for me. I started to be less shy when I was talking in english. I had the oportunity to met a lot of nice people there. The town was absolutely perfect. A lot of nature and animalns. We immediately fell in love with the park and fenc with animals. I really want to thank everyone.
Olga Sýkorová

 

I am really grateful that I could have the opportunity to visit here. It was an amazing experience for me. Everyone was nice to us. The city of Meppel is really a very beautiful city. I was surprised when I saw a park in which there were animals behind a fence. I am glad that I learned a lot of new things and gained experience. The Netherlands is really beautiful. I want to come back here !
Stanislav Chmelar

 

 

 

I am very grateful to have been given the opportunity to be in Holland for three weeks in the city of Meppel. All the people we met were nice. Thanks to this opportunity, I improved my English and visited Amsterdam and several museums. I saw the functioning of the town hall and learned many other things. Thank you very much for everything
Matěj Čapek

 

 

Foto’s van de certificaat-uitreiking op 8 juli 2022 (click on photo for enlargement)